Skip to main content
Nieuws

Hoe jouw verlangen om je kinderen te beschermen averechts werkt

By 24 november 2018december 27th, 2020Geen reacties
investeren, kinderen, risico's nemen, gezin, vertrouwen, angst, nuance, zonder filter, zwart/wit, high-end marketing, opvoeden is voorleven, businesscoach, suzanne van schaik

Hoe jouw verlangen om je kinderen te beschermen averechts werkt

Afgelopen week zei een ondernemer tegen me: ‘Ik maak geen keuze die mijn gezin in gevaar kan brengen’. Ze was de zoveelste die ik zo’n soort opmerking heb horen maken. Nu was de maat vol. Ik MOET me hierover uitspreken.

Excuus

Want in mijn ogen zijn er te veel ondernemers die hun gezin gebruiken als excuus om niet te investeren. Mijn standpunt is:

a) Zekerheid bestaat niet. Je gezin kan altijd “in gevaar” komen. Dat is het leven. Zekerheid zit ‘m in vertrouwen in jezelf. Niet in omstandigheden. Want van de buitenwereld is de enige zekerheid die je kunt verwachten dat je dood gaat.

b) Dus wat voor voorbeeld ben je voor je kinderen wanneer je niet genoeg vertrouwen in jezelf hebt om te investeren in je succes? Opvoeden is voorleven. En je helpt ze echt 10.000x meer door vanuit vertrouwen een keuze te maken, op je bek te gaan en ze vervolgens te laten zien dat jullie allemaal nog leven. Ik denk dat het het grootste kado is dat je je kinderen kunt geven: het vertrouwen dat welke keuze ze ook maken en hoe hard ze ook onderuit gaan, ze alles te boven kunnen komen. Dát is naar mijn idee hoe je ze beschermt voor wat ze in het leven nog gaan tegenkomen.

c) Als de zekerheid om te behouden wat je hebt belangrijker voor je is dan het vertrouwen in je eigen succes, waarom ben je dan ondernemer? Maar echt. Bespaar jezelf de moeite.

investeren, kinderen, risico's nemen, gezin, vertrouwen, angst, nuance, zonder filter, zwart/wit, high-end marketing, opvoeden is voorleven, businesscoach, suzanne van schaik

Gevormd in onze jeugd

Mijn oordeel is hard, maar nogmaals: ik vind dat ik moet gaan staan voor mijn standpunt. Het zou makkelijker zijn om te denken: ik heb geen recht van spreken, want ik heb zelf geen kinderen. Maar dan onthoud ik mensen wat ik vind dat gezegd moet worden. En ik vind het belangrijk om dat te zeggen, omdat we allemaal worden gevormd in onze jeugd. Hoe meer we daar te maken krijgen met beperkende overtuigingen en niet-helpende conditioneringen, hoe moeilijker we het later hebben in ons leven.

Zonder filter en nuance

Bewust ga ik staan voor wat ik ECHT vind, zonder filter en nuance. Zoals Marianne Zwagerman zei nadat zij ongenuanceerd was over de term laagopgeleid: ‘Omdat ik er zo met gestrekt been inga, hebben al meer dan 2 miljoen mensen het gezien’. Met nuance raak en bereik ik mensen niet. En ja, dat betekent ook dat ik met dit bericht waarschijnlijk veel mensen zal afstoten. Maar ik laat vertrouwen regeren boven angst.

Reageren?

Ik hoor graag van je hoe jij over dit onderwerp denkt. Reageer gerust onder dit blog of op Instagram of Facebook.

Reageer op deze post