Skip to main content
Nieuws

2018: dit was het jaar waarin… 

By 30 december 2018december 27th, 2020Geen reacties
recap 2018, vakantie turkije, suzanne van schaik, businesscoach, businesscoach kennisondernemer, businesscoach dienstverlener, high-end ondernemen, jaaroverzicht

2018: dit was het jaar waarin…

Het was geen kabbelend jaar. Zakelijk niet en privé niet. Graag wil ik je een eerlijke doorsnede van mijn jaar geven, van maand tot maand. Op Instagram riep dit veel reacties op en ik hoop hiermee ook jou positief te kunnen raken. 

Van januari tot december

Ik begon 2018 met drie bedrijven: naast suzannevanschaik.nl was ik een paar maanden eerder met twee mensen twee verschillende VOF’s begonnen. Daarom was ik in januari van dit jaar nog bezig met het opstarten van 3 bedrijven tegelijkertijd. Dat was geen goed idee en duurde dan ook niet lang. Ik heb ervan geleerd: alles is om van te leren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In februari was ik op Gran Canaria. Hier maakte ik voor het eerst mee dat twee mensen op een dag alsnog afhaakten nadat ze mondeling ‘ja’ hadden gezegd tegen mijn traject. Incasseringsvermogen is belangrijk als ondernemer, maar op mijn hotelkamer heb ik hier zeker een traantje om gelaten. Ook ging ik deze maand van twee Instagram accounts terug naar één. Een klein stapje misschien, maar wel een stapje verder richting versimpeling: dat wat er nodig is om meer te verdienen in minder tijd. Als er iets is wat me in 2018 resultaat heeft opgeleverd, dan is het: heel veel NIET meer doen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In maart gaf ik mijn eerste webinar. Live presenteren vond en vind ik heel leuk, maar de (technische) organisatie en het werven was iets waar ik tegenop had gezien. Het was daarom een kleine overwinning op mezelf toen ik dat was gaan doen. Verder was na maanden van investeren dit de maand dat ik voor het eerst in één week €13.000,- verdiende met mijn nieuwe bedrijf, dat toen nog geen half jaar bestond.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
April stond vooral in het teken van het einde van mijn relatie van 8.5 jaar. Dat einde betekende ook de moeilijkste keuze die ik ooit gemaakt. Het was een heel pijnlijke gebeurtenis. Ik ben trots op hoe we het de maanden na de breuk hebben gedaan, met nauwelijks strijd en veel wederzijds respect. In april organiseerde ik ook voor het eerst een livedag voor mijn klanten. Ik voelde me blij en trots toen ik voor “mijn groep” stond en haalde na afloop telefonisch, in die high energy, direct weer een nieuwe klant binnen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In mei begon ik een side project: ik kocht tassen in uit Ibiza. Sinds ik daar een half jaar eerder was had ik ze onthouden en het leek me interessant om eens ervaring op te doen met handel. Verder begon ik deze maand met personal training en tekende ik voor het eerst alleen een huurcontract voor mijn eigen woning. Ik wilde graag een tijdje alleen wonen, maar toch keek ik hier niet naar uit en heb ik ook deze maand veel traantjes gelaten. Daarnaast had ik weer veel last had van PCOS, omdat mijn cyclus nog steeds totaal ontregeld was. Daarvoor belandde ik bij de vrouwenkliniek in Lelystad, die helaas niet veel voor me bleken te kunnen doen.

Het was juni toen ik verhuisde naar mijn eigen appartement, voor de derde keer naar Maximum Potential ging (de business edition) en aan het einde van de maand weer verliefd werd. Dat laatste veel sneller dan ik had verwacht. Het was ook de maand waarin ik voor het eerst een jaartraject verkoop en geen halfjaartraject meer aanbied.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De zomer van 2018 is mooi en ik geniet er volop van, want ik ben dol op warmte. Op het strand in Scheveningen werd in juli mijn nieuwe relatie “officieel”. Super leuk, maar later soms ook heftig. Want wat ging het allemaal snel. Het betekent soms een moeilijk gesprek en vooral veel geduld van zijn kant. Zoals Bas zelf later zegt: ‘Het is steeds twee stappen vooruit en één stap terug doen’. Ik ben heel dankbaar dat hij het ervoor over heeft gehad.

recap 2018, vakantie turkije, suzanne van schaik, businesscoach, businesscoach kennisondernemer, businesscoach dienstverlener, high-end ondernemen, jaaroverzicht
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In augustus ging ik ruim een week op vakantie naar Turkije en daarna een weekje naar Egypte. Drie vakanties binnen een half jaar was best een nieuwe ervaring voor iemand die vóór 2017 acht jaar niet op vakantie was geweest. Ook belandde ik voor het eerst in een juridisch proces dat later dit jaar uitloopt op een rechtszaak. Sociaal kreeg ik een klap toen ik hoorde dat ik niet welkom ben om in november, net als vorig jaar, mee te gaan naar Ibiza. Het is sociaal gezien overigens sowieso een lastig jaar, waarin ik zoek naar wie en wat bij me past.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In september organiseerde ik voor de tweede keer een livedag met mijn klanten op een super mooie locatie. Ook werd ik voor het eerst zo’n 70 minuten geïnterviewd voor een podcast en had ik een prachtig weekend met Albert Sonneveld en andere ondernemers in Toulouse. Als het einde van de maand zei ik ‘ja’ tegen een coachingsprogramma met een investering van €25.000,-.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ondertussen help ik natuurlijk het hele jaar al mijn klanten met hun bedrijf, waarin ik volop word uitgedaagd en steeds beter word. De dankbare momenten die daaruit voortvloeien zijn fantastisch. Zo zegt een blije klant tegen me: ‘Als ik niet met je was gaan werken, had ik het nog jaren uitgesteld om mijn tijd niet meer per uur te verhuren als zzp’er’.

recap 2018, vakantie turkije, suzanne van schaik, businesscoach, businesscoach kennisondernemer, businesscoach dienstverlener, high-end ondernemen, jaaroverzicht

Op social media las ik in oktober hardop de brief voor die ik een half jaar eerder aan mezelf schreef. Deze video werd op LinkedIn organisch meer dan 60.000 keer bekeken en leverde honderden reacties op. Verder was ik deze maand onder andere op het IMU event, lanceerde ik mijn checklist voor een €25.000,- programma en was ik jarig.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In november ging ik naar het event van Sophie Dittmar, werkte en sliep ik een lang weekend in een vakantiehuisje in the middle of nowhere in Drenthe, had ik voor het eerst een Shiatsu massage voor de RSI-klachten waar ik nog af en toe last van heb en kreeg ik drie antibioticakuren achter elkaar tegen de blaasontsteking waar ik al maanden mee kwakkel.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In december tekenden Bas en ik een huurcontract voor een appartement samen, besloot ik definitief om in januari een puppy te nemen en zat ik een week in een huisje op de Veluwe om onder andere te schrijven aan de lessen van mijn jaartraject. Naast april was dit in meerdere opzichten de heftigste maand van het jaar, waarin mijn veerkracht flink op de proef werd gesteld.  ⠀

Spanning en discipline

Uiteraard is dit lang niet alles waaruit 2018 bestond, maar dit geeft je wel inzicht in wat van mijn highs, lows en dingen die misschien minder opvallend waren, maar toch ook impact hadden. Terwijl ik deze recap maakte, realiseerde ik me weer dat er het afgelopen jaar een hoop is gebeurd. Hoewel ik, als ik op social media kijk, toch vaak het gevoel heb dat mijn leven veel minder spannend is dan het moet zijn. Maar vooral: minder gedisciplineerd. Dat het niet oké is dat ik als ambitieuze ondernemer niet om 06:00 uur opsta en dan hardloop, yoga doe, lees, mediteer, visualiseer, mijn ‘Big 3’ helder heb en 8 productieve uren maak. Het zijn dingen die ik stuk voor stuk heb gedaan en bij vlagen nog wel eens doe, maar om eerlijk te zijn: het is zeker een half jaar geleden dat ik voor het laatst heb hardgelopen, maanden geleden dat ik voor het laatst yoga deed, mediteren doe ik alleen nog sporadisch en mijn Big 3 is jammer genoeg toch vaker een todo-lijstje waar geen einde aan komt.

recap 2018, vakantie turkije, suzanne van schaik, businesscoach, businesscoach kennisondernemer, businesscoach dienstverlener, high-end ondernemen, jaaroverzicht

Blij zijn met wat er al/wel is

Dus in alle eerlijkheid: ik heb veel om dankbaar voor te zijn en ben hard gegroeid dit jaar in alle opzichten. Toch overheerst vaak het gevoel dat ik productiever moet zijn, niet hard genoeg ben voor mezelf en niet lief genoeg ben voor mijn omgeving. Dat ik in plaats van het schrijven van deze recap had moeten doen wat ik wél gepland had. Dat ik vanochtend twee uur eerder had moeten opstaan. Dat ik nog geen pensioen opbouw (zoiets kan ik mezelf soms opeens verwijten), vrijwilligerswerk doe en/of in de crypto’s zit. In 2019 wil ik daarom vooral blij(er) zijn met wat er al/wel is. Last but not least wens ik je een fantastisch nieuw jaar.
P.S. Ik kan je helpen om in 2019 meer winst te maken en meer vrije tijd te creëren. In januari heb ik 3 plekken beschikbaar waarin ik telefonisch met je bespreek wat in jouw situatie hiervoor de beste strategie is. Gratis en speciaal voor ondernemers met een coachings-, trainings- of consultancybedrijf. Geef je hier op.

Reageer op deze post