Skip to main content
Nieuws

Welke keuze zorgde ervoor dat Ciska haar omzet verdubbelde, terwijl ze minder hard werkt?

By 21 november 2018december 27th, 2020Geen reacties
ciska van grootveld, suzanne van schaik, businesscoach, geld manifesteren, tijd manifesteren, minder hard werken, meer verdienen, omzet verdubbelen, door bullshit heen prikken, high end ondernemen, high level businesscoach, hoge prijzen vragen

Welke keuze zorgde ervoor dat Ciska haar omzet verdubbelde, terwijl ze minder hard werkt?

Een half jaar geleden spreek ik mijn klant Ciska voor het eerst. Ze wil graag meer verdienen en minder hard werken, maar vindt het spannend om te veranderen. Aan het einde van ons gesprek zegt ze tegen me dat ze eerst een aantal weken marktonderzoek wil doen voordat ze ‘ja’ zegt tegen mijn traject. Twee dagen later belt ze me. Ze is tot nieuwe inzichten gekomen en zegt alsnog ‘ja’. We zijn een half jaar verder. Ciska vertelt me vorige week: “Ik ben minder gaan werken, heb meer focus gekregen, mijn marketing is makkelijker geworden en mijn omzet is zeker verdubbeld”.

Onvoorwaardelijk kiezen vanuit vertrouwen

Ciska deed iets cruciaals: ze besloot ONVOORWAARDELIJK een keuze te maken vanuit vertrouwen. Daarmee koos ze onvoorwaardelijk voor haar bedrijf zoals we onvoorwaardelijk voor onze partner kiezen. Want waarschijnlijk kijk je raar op als je partner morgen bloedserieus tegen je zou zeggen: ‘Ik wil wel met je samenwonen, maar dan moet je eerst je haar blond verven’. Omgekeerd zou je partner het jou waarschijnlijk ook niet in dank afnemen wanneer je zou zeggen: ‘Ik wil eerst dat je de komende vijftig jaar laat zien dat je niet vreemd gaat, pas dan wil ik met je trouwen’.

Eerst zien, dan pas geloven

Maar dit gedrag. Dit voorwaardelijke. Dit doen we in ons bedrijf de HELE tijd. We willen eerst betere condities scheppen. We willen eerst zien en dan pas geloven. We willen eerst bewijs. We ondernemen niet onvoorwaardelijk. We zijn volledig geconditioneerd met het idee dat we eerst aan voorwaarden moeten voldoen, voordat we iets mogen, kunnen of verdienen. We kunnen niet ‘zomaar’ of ‘à la minute’ manifesteren. We moeten eerst hard werken en geduld hebben. Wachten op betere omstandigheden. Dan pas vinden we het realistisch om te  verwachten dat we meer gaan verdienen of minder uren hoeven te maken.

Wachten tot we…

Mensen vertellen mij: ‘Knap wat jij jong al gedaan en bereikt hebt’, omdat we geconditioneerd zijn om te wachten tot we ouder zijn.


Te wachten tot we diploma’s hebben.
Te wachten tot we goedkeuring hebben van onze partner.
En eigenlijk ook van onze ouders.
Te wachten tot we voldoende werkervaring hebben opgedaan.
Te wachten tot de kinderen groter zijn.
Te wachten tot we een huis hebben gekocht en hypotheek hebben gekregen.
Te wachten tot onze nieuwe website online staat.
Te wachten tot we klaar zijn met therapie.
Te wachten tot we genoeg geld hebben gespaard.
Te wachten tot we een burn-out hebben gehad.


ciska van grootveld, suzanne van schaik, businesscoach, geld manifesteren, tijd manifesteren, minder hard werken, meer verdienen, omzet verdubbelen, door bullshit heen prikken, high end ondernemen, high level businesscoach, hoge prijzen vragen

Bullshit

En terwijl we wachten vertellen we onszelf bullshit om dat wachten te rechtvaardigen. Dat we eerst een paar jaar ondernemer moeten zijn, voordat we €25.000,- kunnen vragen. Dat als we onze prijzen morgen verdubbelen, we geen klanten meer kunnen krijgen. Dat we onze angst onder controle moeten krijgen, voordat we een volgende stap kunnen zetten. Dat we eerst 5.000 likes op Facebook moeten hebben, voordat we een Facebook Live kunnen doen. Dat we aan onze vader moeten bewijzen dat we het helemaal alleen kunnen.

Op vakantie zonder laptop

Zelf had ik deze maand ook weer last van bullshit. Ik heb gepland om in januari op vakantie te gaan. Voor het eerst een paar weken ZONDER laptop. Dat heb ik nog nooit gedaan. Dat vind ik eigenlijk doodeng. En dus ging ik opeens twijfelen. Omdat januari best dichtbij komt. En er van alles en nog wat is waardoor ik niet een paar weken “uit de running” zou kunnen zijn. Het moment waarop mijn vriend tegen me zei: ‘Dan gaan we toch in maart?’, wist ik dat ik het weer aan het doen was: voorwaardelijke bullshit verzinnen.

Ik vertrouw je niet

Want hoezo mag ik alleen voorwaardelijk op vakantie zonder laptop? Daardoor zeg ik eigenlijk tegen mezelf: ‘Ik vertrouw je niet. Ik wil eerst dat je aan jezelf bewijst dat je je complete bedrijf feilloos kunt uitbesteden. Dat de eerste helft van 2019 perfect is voorbereid. En dat je een buffer voor twee jaar op de bank hebt, voordat je het jezelf kunt “permitteren” om op vakantie te gaan’. Maar zolang ik denk dat ik voorwaarden NODIG heb, weet ik zeker dat ik ze niet ga manifesteren. Vertrouwen is nodig.

Acht jaar niet op vakantie

Jarenlang heb ik mezelf zulke voorwaardelijke bullshit verteld. Daardoor ben ik tussen 2009 en 2017 acht jaar niet op vakantie geweest. Als ik nu op die periode terugkijk, dan snap ik: het lag helemaal niet aan de omstandigheden dat ik niet ging. Het lag aan dat ik mezelf niet vertrouwde. Daardoor durfde ik nooit langer dan een paar dagen “de controle los te laten”.

Ik vertrouw je

Pas in 2017 doorbrak ik dat patroon. Ik besloot een dure reis naar Bali te maken, ongeacht de omstandigheden op dat moment. Die waren zeker niet ideaal. Maar door toch te gaan, zei ik tegen mezelf: ‘Ik vertrouw je, het komt goed’. En dat kwam het ook. Toen ik terug was, begon ik met mijn huidige bedrijf en investeerde nog eens duizenden euro’s in een coachingsprogramma. Binnen enkele maanden verdiende ik zowel de reis als de investering in het programma terug.

Door mensen heen prikken

Nu help ik andere ondernemers om door hun bullshit heen te prikken. Dat realiseerde ik me afgelopen week, toen ik Ciska interviewde over het traject dat ze bij me volgt. Ze zei tegen me: ‘Ik zou je traject zeker aanraden, maar wel aan een beetje “stevige” mensen. Mensen die tegen jouw geprik kunnen. Jij bent heel goed in door mensen heen prikken die zitten te bullshitten’.

Moedige stap zetten

Mijn ervaring is: korte metten maken met je voorwaardelijke bullshit, doe je het snelste door een moedige stap te zetten. Zo gaf Ciska mij terug: ‘Alleen de stap om het traject bij jou te gaan doen, was al een grote stap in mijn mindset. Daarmee mocht mijn bedrijf veel groter en serieuzer worden. Daarmee werden mijn ambities veel groter. Mijn mindset werd enorm gestretcht, ik ben veel groter gaan denken en willen’.

Klaar om te kappen met jouw voorwaardelijke bullshit?

Een eerste stap die jij kunt zetten is om met me in gesprek te gaan. Gratis en vrijblijvend. Je hoeft nog niet te weten ‘hoe’ of ‘wat’. Je moet wel bereid zijn een patroon te doorbreken, geconfronteerd te worden met je eigen bullshit en vertrouwen te hebben in jezelf. Plan hier je afspraak. Ik help je.

Reageer op deze post