Skip to main content
Nieuws

Dit is voor jou als je WEL financiële onafhankelijkheid wilt, maar GEEN druk

By 17 mei 2020december 27th, 2020Geen reacties
financiële onafhankelijkheid, financieel onafhankelijk worden, high-end programma maken, succesvol ondernemen, moeiteloos ondernemen, ontspannen ondernemen, marianne williamson, vergeving, vergeving succes, quote vergeving, forgiveness is selective remembering, blokkade voor succes, mindset voor succes, suzanne van schaik, businesscoach

“Over tien jaar wil ik financieel onafhankelijk zijn”, zegt ze tegen me. “Ik verdien nu prima en toch vind ik het niet relaxed dat ik moet opletten waar ik mijn geld aan uitgeef”. Ik ben in gesprek met een ondernemer die al mooie successen heeft behaald, maar ook nog grote dromen heeft. En die moeten gefaciliteerd worden. Door geld.

Doen waar ik zin in heb

Ze is niet de eerste die het verlangen naar financiële onafhankelijkheid naar me uitspreekt en ze zal ook niet de laatste zijn. ‘Ik wil precies kunnen doen waar ik zin in heb’, zegt ze.Waarna ik me hardop afvraag: ‘Wat zou je doen dan? Als je precies kon doen waar je zin in had? Blijkbaar is er iets wat je nu nog niet kan doen, waar je wel naar verlangt?’. Haar antwoord: ‘Ik wil niet de druk meer voelen dat ik iets moet’.

Zo min mogelijk moeten

Ik herken het. Net als deze ondernemer ben ik super ambitieus, maar ook ik heb een hekel aan druk. Ik wil zoveel mogelijk kunnen luisteren naar waar mijn lichaam en geest behoefte aan hebben. En zo min mogelijk moeten.

Iets uit de weg gaan

Hoewel haar verhaal me dus heel logisch in de oren klinkt, voel ik dat er ook iets schuurt. Want er zijn nog stappen nodig voor haar om tot die financiële onafhankelijkheid te komen. ​Maar ze heeft (onbewust) bedacht dat deze stappen haar druk gaan geven. Wat haar ervan weerhoudt op de lange termijn het leven te hebben dat ze écht wil. Ze associeert stappen zetten met druk en mijn gevoel zegt dat ze voor die druk bang is. Waar komt haar angst vandaan? Daar bewust van zijn, kan helpen het op te lossen.

Stress

We praten verder en dan zegt ze: ‘Ja, ergens heb ik nog een angst als het gaat om helemaal voor geld gaan’. Want daar heeft ze geen goede ervaringen mee: ‘Jaren geleden had ik een coach die me daarin pushte. Dat gaf me stress en die stress had grote gevolgen voor mijn privéleven’.

Blokkade

Langzaam wordt duidelijk hoe het zit. ‘Geld’ heeft het label ‘stress’ gekregen. En ‘stress’ heeft het label ‘ongelukkig’ gekregen. Dit blijkt haar blokkade naar meer geld verdienen en naar financiële onafhankelijkheid te zijn.

financiële onafhankelijkheid, financieel onafhankelijk worden, high-end programma maken, succesvol ondernemen, moeiteloos ondernemen, ontspannen ondernemen, marianne williamson, vergeving, vergeving succes, quote vergeving, forgiveness is selective remembering, blokkade voor succes, mindset voor succes, suzanne van schaik, businesscoachSelective remembering

Ik kom ontzettend veel ondernemers tegen die een angst voor stress ervaren. Vaak ontstaan door ervaringen uit het verleden. Ervaringen die nooit écht zijn verwerkt. Waarover nog vergeving nodig is. Met name vergeving naar onszelf en de keuzes die we hebben gemaakt. Marianne Williamson zegt over vergeving: ‘Forgiveness is selective remembering – a conscious decision to focus on love and let the rest go’. Dit vind ik een geweldige definitie.

Heel kort

Voor de duidelijkheid: een beslissing (conscious decision) kun je heel snel nemen. De weg naar veel meer verdienen kan dan ook heel kort zijn. Maar vergeving en ‘reframing’ van wat we denken dat ons angst en stress geeft, is wel essentieel voor succes.

Ga in gesprek

Durf je ervoor te kiezen je labels uit het verleden los te laten? Vraag je je af of bij jou iets soortgelijks speelt? Wat jóu nog in de weg staat en wat jíj nog nodig hebt? Wil je dit jaar je omzet en winst verdubbelen, omdat je wilt gaan voor het leven dat je écht wilt? Laten we bespreken wat er nog voor nodig is. Je kunt je daarvoor hier aanmelden.

Reageer op deze post