Nieuws

Waarom ik er dankbaar voor ben dat ik heel veel moest betalen

By 15 februari 2018maart 14th, 20203 Reacties
businesscoach zzp'er, zzp'er meer omzet, ondernemen, ondernemer, blogger, copywriter, suzanne van schaik, hoge prijzen vragen, high-end ondernemen, high-end ondernemer, goede businesscoach, door angsten breken, dienstverleners, kenniswerkers, meer omzet

Waarom ik er dankbaar voor ben dat ik heel veel moest betalen

Dé manier om meer te verdienen (in minder tijd) als kennisondernemer, is om hoge prijzen te vragen en te ontvangen. Zo simpel eigenlijk. Maar simpel is niet hetzelfde als makkelijk. Bij veel kennisondernemers werpt het belemmerende overtuigingen op om hoge prijzen te vragen. De belemmerende overtuiging die met stip op #1 staat: als ik een hoge prijs vraag, benadeel ik mijn klant. Het is niet voor niets dat mensen vaak zeggen “Ik zal je matsen”, wanneer ze wat van de prijs afdoen. Het is de overtuiging die de meeste mensen hebben: hoe lager de prijs, hoe voordeliger voor mijn klant. Inmiddels zeg ik heel stellig: voor dienstverleners en kenniswerkers is dit zeker niet het geval. En ik leg je graag uit waarom aan de hand van een persoonlijk voorbeeld.

In 2017 besloot ik dat ik me graag wilde ontwikkelen als coach en daarnaast mijn bedrijf in businesscoaching snel van de grond wilde krijgen. En daarvoor ging ik op zoek naar hulp en ondersteuning. Zo merkte ik al snel dat het meeste aanbod óf alleen gericht was op coachingsvaardigheden en -technieken óf gericht op het laten groeien van je bedrijf. Ik was op zoek naar een combinatie van beiden en vond uiteindelijk een bedrijf en coach waarvan ik dacht dat ze me die combinatie kon bieden. De investering in het programma was op dat moment afgerond €8000,-.

Good stuff doesn’t come cheap

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik van die investering schrok. Want ik wist best: good stuff doesn’t come cheap. Een bedrag van die orde van grootte had ik best verwacht. Maar toch. Ik had nog nooit zo’n grote investering gedaan en een substantieel deel van mij vond het achterlijk veel geld. Ik dacht steeds: ik geloof best dat het een goed programma is, maar betekent dat dan ook dat je zo’n hoge prijs moet vragen? Het antwoord is dus ‘ja’. Maar dat wist ik toen nog niet. Daar had ik dus precíes deze coach voor nodig. Om dat te leren.

Buikpijn

Er gingen vier (!) salesgesprekken overheen, maar uiteindelijk zei ik ‘ja’. Het was geen overtuigende ‘ja’, maar ik voelde aan alles dat ik geen andere keuze had. Geen alternatief. Dit was wat ik moest doen, wat ik nodig had. Dat maakte dat de prijs er op dat moment niet echt meer toe deed. Neemt niet weg dat ik buikpijn had toen ik betaalde. Ik had eerder dat jaar al ontzettend veel geïnvesteerd en bovendien had ik net mijn parttime baan opgezegd. Geloof mij maar dat ik praktisch én mentaal alles op alles moest zetten om deze investering te kunnen doen. Nu weet ik dat dat perfect was. De pijn die hoorde bij die investering. Dat was wat ik nodig had om te staan waar ik nu sta. 

Nog geen miljoen

Flash forward naar een week of zes nadat ik de investering in het businesscoachingsprogramma had gedaan. Boos bel ik de VA van het bedrijf op. Vol emotie. Ik bleef netjes, maar was wel boos. Terwijl ik écht moeilijk boos te krijgen ben. Zelfs mijn vriend – die me toch al meer dan acht jaar kent – schrok van mijn felheid. Ik had potdomme een voor mij enorm bedrag geïnvesteerd, we waren zes weken verder en ik had nog geen miljoen op de bank. Nee, dit was natuurlijk niet letterlijk mijn gedachte. Maar mijn verwachtingen waren er, door die hoge prijs, wel naar.

Bang dat ik het niet waar ging maken

Als ik nu terugkijk naar dat moment en me afvraag waarom ik eigenlijk pissig was, dan is het antwoord: omdat ik bang was. Bang dat ik het niet waar ging maken. Bang dat ik het niet snel en lang en breed zou terugverdienen. Ik wist dat anderen het konden. Wat nou als ik het niet kon? Die VA zei tegen mij dat ik niet zo ongeduldig moest zijn. En dat het allemaal wel goed zou komen. Dat ze mijn worsteling herkende en dat ik daar doorheen moest. Eerlijk gezegd maakte me dat alleen maar nog bozer. Ik dacht: als ik €8000,- betaal, dan koop ik daar toch zeker wel die worsteling mee af?! Ze ging niet mee in mijn emotie en dat deed ze goed. Met een onvoldaan gevoel hing ik de telefoon op. Ontevreden was ik. Maar wat was mijn alternatief? Ik had al A gezegd, het geld al overgemaakt… there was no way back

Ik dacht: als ik €8000,- betaal, dan koop ik daar toch zeker wel die worsteling mee af?!

There was no way back

Ik ging verder in het programma. Deed mijn best. En verdiende binnen enkele maanden mijn investering terug. Maar veel belangrijker is wat ik me een paar weken geleden realiseerde. Als ik niet die investering had gedaan, dan was die boosheid er nooit geweest. En dan was ik dus ook nooit door mijn irrationele angst heen gegaan. Want dan was ik nooit de angst tegengekomen dat ik het niet waar zou maken. Dat ik de verwachtingen van mijn klanten niet waar zou maken. Want verwachtingen die ik zelf heb, die hebben mijn klanten natuurlijk ook.

businesscoach zzp'er, zzp'er meer omzet, ondernemen, ondernemer, blogger, copywriter, suzanne van schaik, hoge prijzen vragen, high-end ondernemen, high-end ondernemer, goede businesscoach, door angsten breken, dienstverleners, kenniswerkers, meer omzetMeer goeds dan ik had kunnen bedenken

Ik concludeerde dat die investering veel meer goeds teweeg had gebracht dan ik ooit had kunnen bedenken. Hij had me niet alleen veel meer omzet opgeleverd, maar er ook voor gezorgd:

 • Dat ik angsten overwon die me blokkeerden.
 • Dat mijn hele levensstandaard omhoog ging, omdat ik “opeens” iemand was die zo’n investering waard is.
 • Dat ik meer zelfvertrouwen heb, doordat ik iets succesvol doorstaan heb wat ik eng vind. Waardoor ik nu het vertrouwen heb dat ik nog 100x zo’n enge stap kan zetten. Want natuurlijk was dit niet de laatste enge stap. Er gaan meer investeringen komen. Meer angsten. En ze gaan steeds groter worden. Maar ik weet nu dat ik ze aan kan. En dat ik zo nog 100x meer kan groeien, nog 100x beter kan worden, nog 100x meer mensen kan helpen, nog 100x meer geld kan verdienen.
 • Dat ik door dat programma mensen ontmoette die door dezelfde worstelingen gaan of zijn gegaan, wat heel erg fijn is.
 • Dat ik direct en indirect meer mensen ging helpen met mijn toegevoegde waarde, omdat ik harder moest lopen om mijn investering terug te verdienen.
 • Dat ik nu veel beter begrijp waar mijn klanten doorheen gaan tijdens mijn halfjaartraject, omdat ik daar zelf ook doorheen ben gegaan. Waardoor ik ze beter kan helpen.
 • Dat ik nu dit verhaal kan delen, waardoor ik anderen kan inspireren om een stap te zetten die voor mij echt lifechanging is geweest.

Bewondering

Laatst zei een klant tegen me dat ze echt bewondering voor me heeft. Voor wat ik op mijn leeftijd allemaal al doe en bereikt heb. Uiteraard waardeer ik dat zeer. Gelukkig krijg ik zulke complimenten regelmatig. En hoewel ik ze natuurlijk elke keer weer fijn vind om te horen, worstelde ik ermee dat die complimenten en bewondering nooit écht binnen leken te komen. Dat ik er nooit écht dankbaar voor kon zijn. Laatst viel opeens het kwartje: ik kon de bewondering van anderen niet voelen, omdat ik onvoldoende bewondering had voor mezelf. En om precies die reden kon ik eerder ook mijn coach niet bewonderen. Waardoor ik boosheid voelde in plaats van dankbaarheid. Het is net als met de liefde: je kunt niet van een ander houden als je niet van jezelf houdt.

Ik benutte niet mijn volledige potentieel

Waarom had ik de bewondering die anderen voor me uitspraken niet voor mezelf? Ook dat kwartje viel opeens. De dingen die ik al gedaan of bereikt heb: in veel gevallen daagden ze me niet écht uit. Dat besefte ik toen ik een van de andere deelnemers van het programma hoorde vertellen hoe ze ontdekte dat ze onderpresteerde. En hoeveel stress dat haar had opgeleverd*. Haar verhaal was een en al herkenning voor mij. Eindelijk realiseerde ik me dat ik niet mijn volledige potentieel had benut, waardoor ik ook niet echt trots op mezelf kon zijn. Bewondering voor mezelf kon hebben. Ergens voelde ik al die tijd dat ik meer kon. Maar voordat ik die investering deed én door de angst die daarmee gepaard ging heen brak, had ik dat niet door.

Geïnspireerd

Moraal van dit verhaal: doordat mijn coach een hoge prijs vroeg, die voor mij pijn deed, daagde ze me uit. En dat was niet makkelijk. En ook niet leuk. Maar het had wel meer positieve gevolgen dan ik voor mogelijk had gehouden. Het maakt dat ik me op dit moment van mijn kruin tot mijn grote teen geïnspireerd, gemotiveerd en vastberaden voel om kennisondernemers te helpen meer te verdienen in minder tijd met hoge prijzen. In hun eigen belang én het belang van hun klant. Dus be prepared. Want het kan me niet schelen hoeveel enge dingen ik er nog voor moet doen.


Wil jij ook hoge prijzen vragen en ontvangen? En zo je inkomen in korte tijd enorm zien stijgen? Vraag een gratis groeigesprek met me aan.

Ja, echt: onderpresteren leidt tot stress. Maar dat is weer stof voor een ander blog.

Gratis Online Masterclass

Hoe je high-end klanten krijgt via social media zónder te adverteren

3 Reacties

 • Mariette Ham schreef:

  Inspirerend en een herkenbaar mooi proces. Je gunt iedereen die op je pad komt succes en dit betekent dat je de prijs MOET vragen die je waard bent., alleen dan komt je waarde tot uitdrukking en GEEF je jouw volle potentie aan je klant en zal deze uitgedaagd worden om door zijn belemmeringen en angsten heen te gaan. Voor dit alles is MOED nodig en als ondernemer is dit wat je moet hebben om succesvol te worden en te zijn. Het zijn die ondernemers die door hun eigen angst en belemmeringen heen zijn gegaan en weten hoe te reflecteren op zichzelf en deze leerschool en energie weten door te geven aan andere ondernemers.

 • Rianne schreef:

  Hoi Suzanne!
  Ik volg jou en Charlotte van ’t Wout nu al een tijdje en vind jullie beide super inspirerend! Zelfs al weet ik niet of coaching e.d. ooit relevant kan zijn voor mijn toekomstige baan als wetenschapper in neuroscience (?), al die mindset-gerelateerde verhalen op je blog en instagram stories zijn heel fijn om elke dag weer naar te luisteren. Keep up the good work!