Nieuws

Hoe ik een gouden formule ontdekte en wat jij daar als ondernemer van kunt leren

By 6 december 2017maart 14th, 20201 Reactie

Hoe ik een gouden formule ontdekte en wat jij daar als ondernemer van kunt leren

Deze week gebeurde er iets bijzonders. Het was maandagochtend en ik ging hardlopen. An sich weinig bijzonders natuurlijk. Maar wat ik ervaarde die ochtend was dat wel. Normaal gesproken loop ik vaak hard op zaterdag. Samen met Jacky en haar hond. Ik noem het hardlopen, maar erg hard gaat dat niet. En – hoewel Jacky een stuk ouder is – dat komt absoluut door mij.

Tot het gaatje gaan

Ik houd namelijk helemaal niet van hardlopen. Liever vijf minuten planken dan een half uur rennen. En aangezien ik best regelmatig sport, heb ik niet zo’n zin om tijdens ons hardlooprondje op zaterdag tot het gaatje te gaan. Als ik weer wat frisse lucht heb gehad en mijn hardloopkleding in de was kan gooien, vind ik het wel best.

Toch knaagde er al die tijd iets. Mijn conditie leek namelijk helemaal niet vooruit te gaan. Dat is niet leuk natuurlijk. Maar ik vertelde mezelf: ach, we gaan ook maar één keer in de week. En soms zelfs een keer in de twee of drie weken. Dat is te weinig om echt vooruitgang te boeken. Bovendien ben ik gewoon niet gemaakt voor cardio.

Allemaal bullshit natuurlijk. We vertellen onszelf zoveel bullshit. Maar dat terzijde.

‘Zet je nou ook nog de versnelling in?’

Dit keer was het geen zaterdag, maar maandag. En liep ik niet hard met Jacky, maar met Bas. Niet dat dat veel uitmaakt. Want de enkele keren dat ik eerder met Bas hardgelopen heb, liep ik echt niet sneller.

Bas keek dan ook verbaasd achterom, toen ik na twee kilometer aaneengesloten rennen nog steeds strak achter ‘m aan liep. Al gauw begon mij ook op te vallen dat ik normaal toch allang van rennen was overgegaan op lopen. Na weer een paar kilometer, en nog steeds geen tussenstop, hoor ik Bas achter me zeggen: ‘Zet je nou ook nog de versnelling in?’.

Ik bleef maar lopen. En lopen. En hoe langer het duurde, hoe leuker ik het begon te vinden. Vooral toen ik door begon te krijgen dat ik al VEEL LANGER aan het lopen was dan normaal en me toch VEEL MINDER moe voelde. Nog steeds was ik geen enkele keer gestopt!

Ik rende door tot we weer bij de auto waren. Het rondje was meer dan vijf kilometer in minder dan 35 minuten. Je wint er de Olympische Spelen niet mee natuurlijk. Maar ik had überhaupt nog nooit vijf kilometer – of iets wat daarbij in de buurt komt – achter elkaar gerend. En nu wist ik zeker: een rondje van tien kilometer had ik ook gehaald. Het ging zo makkelijk.

Mezelf voor de gek gehouden

Dus ik kon het wél. Ik was dus wél vooruit gegaan. Of ik kon gewoon altijd al vijf kilometer rennen. Het maakt me eigenlijk niet uit, ik kon alleen maar lachen om hoe hard ik mezelf voor de gek had gehouden. Blijkbaar had ik mezelf zó vaak verteld dat ik geen hardloper ben, dat ik me er ook naar was gaan gedragen. Maar hoe kwam dit nu aan het licht? Wat was er deze keer anders?

Normaal gesproken loop ik altijd hard zonder muziek. Nu rende ik voor het eerst met een bluetooth headphone en een playlist op Spotify die zich aanpast aan het tempo waarop je loopt. Dit “recept” is super simpel, maar bleek voor mij allesbepalend. Ik ontdekte: als ik niet praat tijdens het rennen, maar loop op het tempo van de beat, is the sky the limit voor mij.

Natuurlijk zag ik direct de parallel met het ondernemerschap.

De juiste formule

Ondernemers struggelen soms jarenlang om genoeg te verdienen of om hun werk goed met hun gezin te combineren. Terwijl de juiste formule vaak veel dichterbij en simpeler is dan we denken. Vijf lessen die je hieruit kunt trekken.

1. Never give up

Vraag een willekeurige succesvolle ondernemer wat zijn allerbeste advies is en de kans is groot dat hij zegt: ‘Never give up!’. Ik loop al meer dan een jaar bijna elke week hard. Terwijl ik het nooit echt leuk vond. Als ik het had opgegeven, had ik nooit ontdekt hoe leuk het kan zijn. Aan de andere kant: door mezelf te vertellen dat ik ‘niet gemaakt ben voor cardio’, deed ik ook geen moeite meer om het leuk te maken. Zo werkt het met ondernemerschap ook. Dat je niet opgeeft, wil niet zeggen dat je nog vertrouwen hebt in je bedrijf. En als je geen vertrouwen meer hebt in je bedrijf, heb je het dan eigenlijk niet al opgegeven. 

2. Je kúnt het wel alleen, maar je doet het niet

Ik doe nu wel alsof die Spotify playlist voor mijn hardloopdoorbraak zorgde, maar het was niet die playlist alleen. Het was namelijk Bas die ervoor zorgde dat ik nu een bluetooth headset heb. En die me bovendien, steeds als we bij een splitsing kwamen, vertelde waar ik heen moest rennen. Was ik alleen geweest, dan was ik waarschijnlijk bij elke splitsing gestopt om na te denken over welke kant ik op zou gaan. In het ondernemerschap gaat het PRECIES zo. Je moet het zelf doen, maar we hebben coaches nodig die ons de weg wijzen. Anders stagneren we. Natuurlijk had ik ook zelf die headset kunnen kopen en een route kunnen uitstippelen. Maar dat had ik nooit gedaan. Ook voor jou geldt: je kúnt het wel alleen, maar je dóet het niet.

3. Sterker nog: je kunt echt altijd meer dan je zelf denkt

Een expert zijn, je prijzen verhogen, je strategie compleet omgooien of veel geld investeren… denk je dat je het niet kunt? Zet dat dan alsjeblieft nu direct uit je hoofd. Als je mij in 2009 verteld had dat ik meer dan 5000 blogposts moest schrijven in zeven jaar, had ik waarschijnlijk ook gezegd dat ik dat niet kon. Ik deed het en had er achteraf wel 6000 kunnen maken, als het moest. Je kunt echt ALTIJD meer dan je zelf denkt.

4. Doe wat voor jou persoonlijk werkt

Voor mij bleken mijn headset, Flipbelt en die Spotify playlist een gouden hardloopformule. Voor jou kan die formule uiteraard heel anders zijn. Probeer, experimenteer en ontdek zo de ideale formule voor jouw bedrijf. Maar wees niet te eigenwijs. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als een ander je kan vertellen wat werkt?

5. Vermijd ‘effort’

Als je nu niet bent waar je wilt zijn met je bedrijf, zit er niets anders op dan actie ondernemen. Maar die actie kun je ondernemen vanuit ‘effort’ of vanuit ‘strength’. Vrij vertaald: die actie kun je ondernemen met moeite of vanuit moeiteloosheid. Ik heb die maandagochtend een staat van moeiteloosheid gevonden. En die staat is magisch. Want: a) ik kwam er veel verder door en b) ik voelde me veel beter. Ook in het ondernemerschap is het de kunst om die staat te vinden, waarin je letterlijk voelt dat the sky the limit is.

Heb je daar hulp bij nodig? Vraag een gratis groeigesprek met me aan. Dan help ik je opweg!

Gratis Online Masterclass

Hoe je high-end klanten krijgt via social media zónder te adverteren

1 Reactie