Nieuws

Hoe je ervoor zorgt dat jouw angsten je niet meer in de weg staan

By 2 maart 2018maart 14th, 20201 Reactie
angsten, businesscoach, mastin kipp, businesscoach zzp'er, persoonlijke kernwaarden, vertrouwen, succes, groei, persoonlijke groei, door angsten heen breken, jezelf klein houden, jezelf overwinnen

Hoe je ervoor zorgt dat jouw angsten je niet meer in de weg staan

Misschien verlang je ernaar om niet meer dan twintig uur per week te werken. Om vier keer per jaar op vakantie te kunnen. Om op een podium te staan. Verlang je naar klanten die naar jóu toekomen in plaats van andersom. Verlang je ernaar om levens te veranderen. Heb je een eigen visie die je kenbaar wil maken. Het maakt niet uit waar je naar verlangt. Het gaat erom dat je het realiseert.

Bang voor verandering

Iets wat mij mega drijft om te doen wat ik doe als businesscoach? Iets wat ik heel graag wil veranderen? 

Dat veel mensen zichzelf klein houden.

Ik zie en hoor dit elke dag. En ik blijf het fascinerend vinden. Het komt omdat een deel van ons bang is voor verandering. Zo zit de mens in elkaar. Je kunt achterhalen hoe deze angst voor verandering jou in de weg staat door jezelf de volgende vraag te stellen:

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je je niet laat tegenhouden door je angsten?

angsten, businesscoach, mastin kipp, businesscoach zzp'er, persoonlijke kernwaarden, vertrouwen, succes, groei, persoonlijke groei, door angsten heen breken, jezelf klein houden, jezelf overwinnen

Een antwoord dat ik vaak hoor is bijvoorbeeld:

Dat ik mijn vaste lasten niet meer kan betalen.

Ik snap dat zo goed. En toch weiger ik daarin mee te gaan. Want:

“If there’s an outcome you’re afraid of and you do not take action because you are afraid, then you produce the outcome you’re afraid of” – Mastin Kipp

Een antwoord dat ik ook vaak hoor is:

Dat ik onder druk kom te staan, dat het me allemaal (te) veel energie kost en dat het dan ten koste gaat van mijn gezondheid.

Ook hierin kan ik me goed verplaatsen. Gezondheid boven alles tenslotte. Maar helaas is je laten leiden door dit soort angstgedachten wel DE manier om jezelf klein te houden. Om Mastin nog even te quoten:

“People who allow themselves the opportunity to play big must face their Saboteur time and time again, with more courage, more tenacity, and more faith each time”.

Jezelf klein houden door jezelf te saboteren doen we vrijwel allemaal. Maar het verschil tussen mensen die successen behalen en mensen die dat niet doen, is dat mensen die successen behalen:

  • durven erkennen dat ze zichzelf klein aan het houden zijn
  • zich niet laten leiden door hun angsten, maar erdoorheen gaan, en zichzelf toestaan om grote, moedige stappen te zetten
  • dat steeds sneller kunnen doen, doordat ze hun “Disempowered Saboteur” steeds beter doorzien

Mastin schrijft:

“Instead of allowing your Disempowered Saboteur to guide you, allow your faith to guide you”.

Ik herinner mezelf hier elke dag aan. Drie persoonlijke, recente voorbeelden waarin de Disempowered Saboteur bij mij de kop opstak en hoe ik me daar bewust van was:


1. Ik was laatst bij een borrel met gezellige mensen die wel houden van een feestje en een drankje. Ik drink geen alcohol en ik ben ook niet zo’n feestganger. Dus wat ging er door mijn hoofd? Ze vinden me vast saai. Ik kan beter niet meer gaan.

NEE! Ik ben gewoon mezelf en goed zoals ik ben. En zoveel mensen hebben gezegd dat ze het leuk vinden als ik vaker kom. Dus ik moet mezelf geen bullshit aanpraten.


2. Vorige week stuurde ik een kaart stuurde naar iemand met wie ik per se samen wil samenwerken. Dan gaat daarna best even door me heen:  oh nee, nu vindt hij me vast heel irritant.

NEE! Vasthoudend en dedicated, dat ben ik. En ik ben er trots op.


3. Iets waar veel ondernemers mee worstelen: prijzen. Als ik vijf keer achter elkaar gehoord heb: ‘Die prijs is te hoog gegrepen voor mij’, dan gaat zeker even door mij heen: misschien moet de prijs naar beneden.

NEE! Geld is nooit een excuus. Dit zie ik als een uitnodiging om NOG meer te gaan staan voor mijn aanbod, dat echt een no brainer is. Want de reactie van de ander is meestal een projectie van jezelf.   


Het lijkt nu misschien alsof ik continu in gevecht ben met de saboteur in mezelf, maar zo voelt dat helemaal niet. Wat ik doe, is zoveel mogelijk leven naar mijn drie persoonlijke kernwaarden:

  1. Groei
  2. Vertrouwen
  3. Succes

Ooit heb ik samen met een van mijn coaches deze persoonlijke kernwaarden bepaald en dat heeft mij tot nu toe enorm geholpen om steeds weer door mijn angsten heen te breken. Want angst kan onmogelijk de leiding hebben als ik wil leven naar groei, vertrouwen en succes.

Door je angsten heen breken leidt altijd tot groei. Meestal leidt het ook tot succes. En soms betekent het dat je op je bek gaat. Maar hé: als je nooit op je bek gaat, heb je geen risico genomen. En als je geen risico neemt, dan houd je jezelf klein. Dan zul je nooit ervaren wat er allemaal voor je mogelijk is.

It’s up to you.
Wil jij met mij in gesprek over hoe je kunt gaan verdienen wat je echt waard bent? Vraag een gratis groeigesprek met me aan.

Gratis Online Masterclass

Hoe je high-end klanten krijgt via social media zónder te adverteren

1 Reactie